Kumaha carana ngontrol kualitas kompos

Kadali kaayaan tina produksi pupuk organik, dina praktékna, nyaéta interaksi sipat fisik sareng biologis dina prosés tumpukan kompos. Dina hiji sisi, kaayaan kontrol nyaéta interaksional sareng terkoordinasi. Di sisi anu sanésna, windrows anu sanés dicampur, kusabab sipat anu bénten sareng kecepatan dégradasi anu béda.

● Kadali beueus
Uap mangrupikeun sarat penting pikeun kompos organik. Dina prosés kompos kandang, Uap relatif tina bahan aslina tina kompos 40% dugi ka 70%, pikeun mastikeun kamajuan lancar tina kompos. Eusi Uap anu paling merenah nyaéta 60-70%. Uap anu luhur teuing atanapi handap teuing tiasa mangaruhan kana kagiatan mikroba aerobiotik sahingga pangaturan cai kedah dilaksanakeun sateuacan fermentasi. Nalika kadar uap bahan kirang ti 60%, pemanasan janten laun, suhu handap sareng dékomposisi langkung handap. Uapna langkung ti 70%, ngagaduhan pangaruh kana ventilasi, anu janten férméntasi anaérobik, pemanasan lambat sareng dékomposisi anu goréng.
Panilitian parantos nunjukkeun yén nambihan cai kana tumpukan kompos tiasa ngagancangkeun kematangan kompos sareng stabilitas dina frasa anu paling aktip. Volume cai kedah tetep 50-60%. Uap kedah ditambihkeun teras dijaga dina 40% dugi ka 50%, bari henteu kedah bocor. Uap kedah dikawasa di handap 30% dina produk. Upami kalembabanna tinggi, éta kedah garing dina suhu 80 ℃.

● Kontrol suhu
Suhu mangrupikeun hasil tina kagiatan mikroorganisme. Éta nangtoskeun interaksi bahan. Dina suhu 30 ~ 50 dina tahap awal tumpukan kompos, kagiatan mesofil tiasa ngahasilkeun panas, nyababkeun suhu kompos. Suhu anu optimal nyaéta 55 ~ 60 ℃. Mikroorganisme termofilik tiasa nguraikeun sajumlah ageung bahan organik sareng gancang ngarecah selulosa dina waktos anu singget. Suhu tinggi mangrupikeun kaayaan anu dibutuhkeun pikeun maéhan limbah racun, kalebet patogén, endog parasit sareng siki gulma, sareng sajabana Dina kaayaan normal, dibutuhkeun 2 ~ 3 minggu pikeun maéhan limbah bahaya dina suhu 55 ℃, 65 ℃ salami 1 minggu, atanapi 70 ℃ salami sababaraha jam.

Kandungan beueus mangrupikeun faktor anu mangaruhan kana suhu kompos. Uap anu kaleuleuwihi tiasa ngirangan suhu kompos. Nyaluyukeun Uap konduktif pikeun pemanasan dina tahapan kompos salajengna. Suhu tiasa dikirangan ku cara ningkatkeun kandungan uap, nyingkahan suhu luhur dina prosés kompos.
Komposting mangrupikeun faktor sanés pikeun ngendalikeun suhu. Komposting tiasa ngendalikeun suhu bahan sareng ningkatkeun évaporasi, maksa hawa ngalangkungan tumpukan. Mangrupikeun metode anu efektif pikeun ngirangan suhu réaktor ku ngagunakeunmesin turner kompos. Éta dicirikeun ku operasi gampang, harga murah sareng kinerja tinggi. Pikeun nyaluyukeun frékuénsi kompos ngadalikeun suhu sareng waktos suhu maksimum.

● Kontrol rasio C / N
Nalika babandingan C / N pantes, kompos tiasa dihasilkeun kalayan lancar. Upami babandingan C / N luhur teuing, kusabab kurangna nitrogén sareng lingkungan hirup anu kawates, tingkat dégradasi limbah organik janten lambat, nyababkeun waktos kompos langkung kandang langkung lami. Upami babandingan C / N teuing low, karbon tiasa dimanfaatkeun sapinuhna, kaleuwihan nitrogén kaleungitan dina bentuk amonia. Éta henteu ngan ukur mangaruhan lingkungan tapi ogé ngirangan épisiénsi pupuk nitrogén. Mikroba nyusun protoplasma mikroba nalika kompos organik. Dina dasar beurat garing, protoplasma ngandung 50% karbon, 5% nitrogén sareng 0. 25% fosfat. Ku alatan éta, panaliti nyarankeun yén cocog C / N kompos nyaéta 20-30%.
Babandingan C / N kompos organik tiasa disaluyukeun ku nambihan bahan anu ngandung karbon tinggi atanapi nitrogén tinggi. Sababaraha bahan, sapertos jarami, rebun-rebun, tangkal kai sareng daun, ngandung serat, lignin sareng pektin. Kusabab tinggi C / N, éta tiasa dianggo salaku bahan aditif karbon tinggi. Dina akun eusi nitrogén anu luhur, kandang ternak tiasa dianggo salaku aditif-nitrogén tinggi. Salaku conto, kandang babi ngandung nitrogén amonium anu sayogi pikeun 80 persén mikroba, sahingga sacara efektif ngamajukeun pertumbuhan mikroba sareng réproduksi sareng ngagancangkeun kematangan kompos.Granulator pupuk organik jinis anyar cocog pikeun fase ieu. Nalika bahan asal ngasupkeun mesin, bahan aditif tiasa ditambihan numutkeun sarat anu béda.

● Ventilasi sareng suplai oksigén
Mangrupikeun faktor anu penting pikeun kompos kandang ngagaduhan hawa sareng oksigén anu cekap. Fungsi utamina nyaéta nyayogikeun oksigén anu diperyogikeun pikeun tumuh mikroba. Pikeun ngatur suhu réaksi ku cara ngadalikeun ventilasi sahingga ngendalikeun suhu maksimum kompos sareng waktos kajantenan. Nalika ngajaga kaayaan suhu anu optimal, pikeun ningkatkeun ventilasi tiasa ngaleungitkeun kalembaban. Ventilasi sareng oksigén anu saé tiasa ngirangan karugian nitrogén, produksi malodor sareng Uap, anu gampang disimpen dina produk pamrosésan salajengna.

Uap kompos ngagaduhan pangaruh kana porositas aerasi sareng aktivitas mikroba, anu bakal mangaruhan konsumsi oksigén. Mangrupikeun faktor anu ditangtoskeun dina kompos aérobik. Éta kedah ngendalikeun Uap sareng ventilasi dina dasar sipat bahan, pikeun ngahontal koordinasi cai sareng oksigén. Sedengkeun dina tinimbangan duanana, éta tiasa ngamajukeun pertumbuhan mikroba sareng baranahan sareng ngaoptimalkeun kaayaan kontrol.
Panilitian parantos nunjukkeun yén konsumsi oksigén ningkat sacara éksponénsial di handapeun 60 ℃, konsumsi anu langkung handap langkung luhur tibatan 60 ℃ sareng caket kana nol di luhur 70 ℃. Jumlah ventilasi sareng oksigén kedah dikontrol saluyu sareng suhu anu béda.

● kadali pH
Nilai pH mangaruhan sakabéh prosés kompos. Dina tahap awal kompos, pH mangaruhan aktivitas baktéri. Salaku conto, pH = 6.0 mangrupikeun wates pikeun babi déwasa sareng lebu ragaji. Éta ngahambat karbon dioksida sareng ngahasilkeun panas dina pH <6.0. Éta naék sacara gancang dina karbon dioksida sareng ngahasilkeun panas di PH> 6. 0. Nalika lebet fase suhu luhur, aksi gabungan tina pH tinggi sareng suhu luhur ngakibatkeun volatilisasi amonia. Mikroba turun jadi asam organik kalayan kompos, hasilna réduksi pH, janten 5 atanapi langkung. Terus asam organik volat volatilize kusabab naékna suhu. Samentawis éta, amonia, dirusak ku organik, ngajantenkeun naékna pH. Antukna, éta stabil dina tingkat luhur. Dina suhu luhur kompos, nilai pH dina 7,5 ~ 8,5 tiasa ngahontal tingkat kompos anu maksimal. PH anu luhur teuing ogé tiasa nyababkeun volatilisasi seueur teuing amonia, sahingga tiasa ngirangan pH ku ditambahan alum sareng asam fosforat.

 

Pondokna, pikeun ngendalikeun kualitas kompos henteu saderhana. Éta kawilang gampang pikeun a

kaayaan tunggal. Nanging, matéri na dipatalikeun pikeun ngahontal optimalisasi kaayaan kompos, unggal prosés kedah dibarengan. Nalika kaayaan pangendali anu leres, kompos tiasa diolah kalayan lancar. Ku alatan éta, éta parantos neundeun pondasi anu solid pikeun ngahasilkeun kompos anu kualitas luhur.


Pos waktos: Jun-18-2021